Знаците бяха малко подвеждащи, сякаш не е пипан от месеци

guznode

Administrator
Staff member
невиждани хотели и барове, обещаващи партита, щастливи часове и скоро отваряне отново. „Затворено до лятото“, каза драсканикът пред Taberna 99. Не е ясно точно за кое лято се отнася знакът. Може да е 2019 г. Може никога да не е на 20. Следващия сезон прочетете какво се крие зад плажния курорт Buena Onda. Следващото е относително понятие. Плажното парти рекламираше Waves and Dreams, но единственото парти беше сред отдавна изоставени плажни столове.

Тези руини, които видях да яздя кон в Плая Сантана, Никарагуа тази есен, бяха донякъде тъжни, напомняне за жизнената, макар и кратка, златна ера на никарагуанския туризъм, която достигна своя връх през 2017 г. и началото на 2018 г. и Никарагуа беше любимецът на туризма в западното полукълбо. Беше лесно да разберем защо хората се влюбиха в страната, докато се разхождахме по този прекрасен плаж в департамент Ривас. Величествените тропически планини отразяват последната светлина на вечерта, докато каскадни тихоокеански вълни се разбиват в златния бряг.

Районът е най-известен като място за сърфиране като Panga Drops и Colorados, както и обширното Rancho Santana, частна резиденция и луксозен курорт с пет прекрасни уединени плажа. Докато курортът остава отворен, той е буквално самотният фар на тази планинска брегова ивица по залез слънце.

От ръба на експлозията до дъното

Ужасяващата криза, за която говори Лексин, е вътрешният смут, сполетял Никарагуа през пролетта. Непопулярно предложение за отнемане на националните пенсии предизвика масови протести през април, а последвалата правителствена репресия разпространи изображения на протестиращи, атакуващи военните, в международните новини. Държави по света започнаха да маркират Никарагуа с страховития съвет за пътуване от ниво 3 или еквивалента на тази страна, съветвайки гражданите сериозно да преразгледат всички несъществени пътувания.

Това беше лоша новина за страна, която прекара 20 години в пречистване на имиджа си на бананова република като нестабилно, бедно и опасно място. Точно както най-накрая беше на ръба да нанесе сериозен удар на туристическата сцена, той се върна на пътя. Последният пиков сезон между ноември и април беше фантастичен, казва Ханс Пфистер, главен изпълнителен директор на Cayuga Collection, който ръководи хотелите в Никарагуа и Коста Рика. Компанията му беше принудена да затвори един от най-добрите си курорти, Jicaro Island Lodge, непосредствено след кризата. Говореше се за директни полети от Ню Йорк и Мадрид.

Изглежда, добре най-накрая, отне само 20 години и най-накрая се случва. И тогава дойде кризата, после се върна. Чувстваме се сякаш сме се върнали 20 години назад.

Празен курортен тенис корт под синьо, но облачно небе

Не само луксозните имоти приютяваха големите пари от града. Препоръчително настаняване за сърфисти и туристи с раници, хостелите не биха могли да се справят по-добре. Заетостта ни е средно 80 до 90 процента през цялата година, казва Муфадал Сайлавала, основател на Casa Oro Group, която притежава най-големия хотел в популярния сърф град Сан Хуан дел Сур. Имало е моменти, когато не сме имали достатъчно легла. Отблъсквах хората. Тази година през месеците април и октомври бихме се развълнували, ако в хотела имаше петима души. Това беше особено вредно за страна, която най-накрая се радваше на икономическата плячка от туризма.

„Това се появи от нищото“, каза Лексин от Ранчо Сантана. Всички казваха, о, взех заем, за да построя къщата си или си купих нов мотоциклет или кола. Хората близо до мен се увериха, че има един човек, който подкрепя всички да направят всички страни в семейството да работят. Въпреки че Rancho Santana остана отворен по време на кризата без почти никакви съкращения, този беше изключение. Повечето големи курорти са затворени, най-вече Mukul Auberge Resort, където всичките им гости избягаха по време на кризата.

Държава се бори, за да покаже на света, че е безопасна

Днес безредиците до голяма степен са приключили. Но с предупрежденията на чуждестранни правителства за високото ниво на заплаха за Никарагуа, да накараш хората да се върнат се оказа трудно. „Хората имат образ на танкове по улиците, изглежда като гражданска война“, казва Пфистър. Но това, което имаме сега, е напълно безопасна страна за туризъм. Без барикади, нищо по-различно от преди, ако си турист. Това ми стана ясно пет минути след напускане на летището в Манагуа. Докато стигнах до вулкана Масая, всички сензационни новини, които моите приятели ми бяха изпратили, бяха изтрити от паметта. Националният парк изглеждаше спокоен и открит, единственият дим излизаше от калдерата.

Извън парка улиците бяха тихи. Хората изглеждаха щастливи, както обикновено никарагуанската марка. Алберто Марин, директор на Rancho Santana за изживяване за гости, ми каза никарагуанци, ние сме пълна чаша хора. Всички сме на път да продължим демократично напред. За нас всичко е работа и усмивка на лицето. Пфистър разговаря с мен малко след като се срещна с петимата европейски посланици в Никарагуа и им каза за тяхното ниво на заплаха. призова да се намали от три на две.

Германия и Австрия наскоро го свалиха и срещата се проведе с надеждата, че други ще последват примера. „Текущото ни послание е, че сме тук с отворени обятия“, каза той. Това е всичко, което можем да направим в момента, не можем да убедим никого. Те трябва сами да разберат това. Но това е всичко, което можем да направим с ниво 3.

Връщане на няколко смели следи

Посланието на Pfister изглежда достига, макар и само за онези, които копаят достатъчно дълбоко, за да го намерят. Имахме двойка от Вирджиния и те влязоха онлайн и първото нещо, което видяха, беше предупреждението за пътуване, каза той, обсъждайки първите гости, завърнали се на остров Хикаро, когато отвори отново през октомври. Но те казаха, че нека погледнем отвъд това и да проучим какво се случва на терена, и те го погледнаха и въпреки това дойдоха. Сайлавала, 80, който ме срещна в бар в Сан Хуан дел Сур и ме попита защо е толкова бавен в сравнение с предходната година. Той спомена мъж от Луис.

Напълно без да осъзнава летните вълнения, мъжът изглеждаше почти ядосан, че е попречил на някого да дойде. За съжаление местата, които изглеждаха празни на есенната ми обиколка с коне, все още са отворени. Не е толкова пренаселено като тях, но хората се връщат.

Back